Geen ontsnappen meer aan slimme camera’s

Op elke kruising van snelwegen en overal waar een snelweg een landsgrens overschrijdt, moet een camera komen die nummerplaten registreert. Waar mogelijk wordt dat gecombineerd met trajectcontrole. De regering trekt daarvoor 35 miljoen euro uit.

Het idee van een ‘cameraschild’, zoals de federale regering dat voor ogen heeft voor ons land, gaat al geruime tijd mee. Door de toegenomen terreurdreiging, en dan vooral de vaststelling dat verdachten kunnen rondreizen zonder dat er ergens alarmbellen afgaan, is het één van de vaak aangekondigde en herhaalde maatregelen in de strijd tegen terreur en zware criminaliteit. Vorige vrijdag werd een belangrijke stap gezet in het dossier: de ministerraad lanceert een marktbevraging voor de plaatsing van slimme camera’s op 260 punten.

‘Voor het eerst kan er daardoor een algemene plaatsing van dit soort camera’s gebeuren op de snelwegen’, zegt de woordvoerder van Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). ‘Het gaat om locaties waar snelwegen elkaar kruisen, zoals bijvoorbeeld rond Gent, Leuven of Antwerpen. Ook komen er camera’s op de plaatsen waar een snelweg een landsgrens overschrijdt.’ Er wordt verwacht dat in 2017 met de plaatsing kan worden gestart. In totaal moeten er camera’s worden geïnstalleerd op 260 plaatsen in heel België.

Niet-verzekerde auto’s

De regering trekt daarvoor 35 miljoen euro uit, gespreid over verschillende jaren. Dat geld is niet alleen bedoeld voor de camera’s op zich, die afhankelijk van de functies dertig- tot vijftigduizend euro per stuk kosten. Een deel van het budget gaat ook naar computerapparatuur, zoals servers, waarmee de camera’s aan elkaar kunnen worden gelinkt en gevoed met informatie over verdachte voertuigen. ‘Verdacht’ moet daarbij ruim worden geïnterpreteerd: ook voor de opsporing van niet- verzekerde auto’s zouden de camera’s kunnen worden ingezet. De Vlaamse minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) verklaarde gisteren aan VTM Nieuws dat het aantal trajectcontroles daardoor ook sterk zal toenemen.

Groot manco

Voor veel lokale politiezones zijn slimme camera’s die nummerplaten herkennen al jaren een instrument. Stad Mechelen en de Politiezone Westkust waren er een voorloper in, maar intussen zijn er tientallen plekken gevolgd: Lommel, Vlas (rond Kortrijk), Vilvoorde, Geraardsbergen… Waar mogelijk worden de camera’s aan elkaar gelinkt in een bovenlokaal netwerk, maar er is één groot manco bij de spreiding van de nummerplaatherkenning: de grote verkeersassen. In Vlaanderen staan 147 camera’s op snelwegen, waarvan de meeste in Oost-Vlaanderen. Niet toevallig zijn daar ook twee trajectcontroles actief: in de buurt van Destelbergen op de E17 en op de E40 tussen Wetteren en Erpe-Mere. De investering vanuit de federale ‘interdepartementele provisie’ kan leiden tot een inhaalbeweging.

Geen ontsnappen meer aan slimme camera’s