Anoniem bellen is officieel verleden tijd

Het afschaffen van de anonieme prepaidkaart: het blijft een belachelijke maatregel. Base bijvoorbeeld heeft zo’n 942.000 actieve prepaidklanten, waarvan zo’n 40% geregistreerd is. Zouden dat dan echt allemaal criminelen zijn? We dachten het niet. Maar het zijn wel die meer dan 940.000 andere klanten die door de maatregel in de kou gezet worden.

Voorafbetaalde gsm-kaarten: voor de gemiddelde gebruiker hebben ze als voordeel dat er nooit onverwacht hoge facturen in de bus vallen, maar voor criminelen zijn ze vooral interessant omdat ze anoniem te verkrijgen zijn. Daarom besliste de regering eind vorig jaar dat wie zo’n zogenaamde prepaidkaart wil gebruiken, zich moet registreren. De maatregel kadert in de strijd tegen terreur. Wie dus zo’n prepaidkaart wil kopen, moet zich vanaf nu registreren. Maar ook wie al zo’n prepaidkaart had, moet die registreren. De registratie moet voor 7 juni gebeuren. Daarna worden alle kaarten van niet-geïdentificeerde klanten gedeactiveerd.

De registratieplicht in ons land maakt anoniem bellen niet onmogelijk. Met een buitenlandse simkaart kan er nog steeds in ons land gebeld en ge-sms’t worden. Al worden er in onze buurlanden, waaronder Duitsland, gelijkaardige maatregelen getroffen om anonieme simkaarten te bannen. Ook in Nederland gaan stemmen op om registratie verplicht te maken. — bron: Het Nieuwsblad