Topman Vreemdelingenzaken wil gsm’s en laptops van asielzoekers kunnen inkijken

Topman Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wil gsm’s en laptops van asielzoekers kunnen inkijken en uitlezen. Dat zou niet alleen helpen om hun asielverhaal te checken, maar ook toelaten om hen te screenen op mogelijke bedreigingen tegen de nationale veiligheid, zo argumenteerde hij in de onderzoekscommissie naar de aanslagen van 22 maart. Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) opperde de piste vorige zomer al, na een bezoek aan Denemarken. In de onderzoekscommissie beklemtoonde Roosemont nu dat de mogelijkheid ook nuttig kan zijn in de strijd tegen radicalisering en terrorisme. Volgens de DVZ-topman hebben verschillende van zijn buitenlandse collega’s intussen al de mogelijkheid om gsm’s of laptops in te kijken. — lees verder bij Het Laatste Nieuws