China verplicht gps in strijd tegen terreur

Alle voertuigen in de Chinese provincie Xinjiang moeten voortaan uitgerust worden met gps-systemen, aangesloten op het landelijke Beidou-satellietsysteem. De maatregel is afgekondigd in de Mongoolse prefectuur Bayingolin, die grenst aan het Centraal-Aziatische buurland van China en zal worden uitgebreid naar de islamitische prefecturen. De maatregel is volgens de overheid ingevoerd om de ‘harmonie en stabiliteit’ te bewaken in de provincie, waar politie en leger regelmatig botsen met de Oeigoerse minderheid. ‘Voertuigen zijn middelen van transport van terroristen en wapens. We moeten elk voertuig kunnen volgen’, aldus een politieverklaring. Eigenaren van voertuigen die niet aan het decreet voldoen, worden bij pompstations en garages niet meer geholpen. — lees verder bij De Standaard