Overheid wil drones inzetten tegen bouwovertredingen

Dat de overheid drones wil inzetten voor de inspectie van infrastructuur, prima. Maar “controleren of de huiseigenaar voldoende thermische isolatie heeft aangebracht”? Dit is echt wel te belachelijk voor woorden en een typisch voorbeeld van function creep. Co-starring minister Schauvlieghe die nog snel even wat lippendienst bewijst aan de privacy en de Privacycommissie die er zich snelsnel met een verwijzing naar de regeltjes vanaf maakt. Fantastisch toch, die heerlijke nieuwe wereld waar we linea recta naartoe vliegen. Per drone.

De Vlaamse overheid wil drones inzetten om bouwovertredingen op te sporen. Vlaams minister Joke Schauvliege (CD&V), bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, ziet het als “een geschikt systeem om inbreuken vast te stellen”. Een concreet plan is er nog niet, maar ze bekijkt daarvoor een proefproject in Anderlecht dat binnenkort van start gaat. Een drone – kostprijs 1.600 euro – zal er in een dichtbebouwde wijk twee dagen lang in de lucht hangen. Specifiek om illegale bijbouwen op te sporen. Anderlecht overweegt de drone ook uit te rusten met een warmtecamera, om te controleren of de huiseigenaar voldoende thermische isolatie heeft aangebracht.
Maar mag zo’n drone beelden maken van mijn tuin? “Enkel als alle veiligheids- en privacyregels worden gevolgd”, stelt Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie. “Zo mag niemand herkenbaar in beeld komen. Als dat toch gebeurt, moeten die gegevens gewist worden. Op de luchtbeelden van Google zijn mensen ook altijd onherkenbaar gemaakt. De drone moet voorts op een bij wet vastgestelde hoogte vliegen. Zeker als hij binnen de bebouwde kom wordt gebruikt.” “We moeten inderdaad voldoende garanties hebben dat de privacy gewaarborgd is”, benadrukt Schauvliege. “Dit is absoluut een vereiste wanneer we de drones inzetten.” — bron: Belang van Limburg