DownSec-hacker voor de rechtbank

In Brussel is hacker Kevin W. voor de correctionele rechtbank verschenen. Hij was één van de leden van DownSec, dat sinds oktober 2015 verschillende websites van overheidsdiensten en de federale regering heeft platgelegd. Maar liefst 1.033 cyberaanvallen zou Downsec Belgium volgens de openbaar aanklager hebben uitgevoerd. Het hackerscollectief viel websites aan van onder meer het Fanc, Belgocontrol, premier Charles Michel, de Belgische Senaat, de Waalse overheid, de N-VA, het Belgisch leger en het Comité-I, dat de inlichtingendiensten controleert.

In april en december 2016 werd bij huiszoekingen computermateriaal in beslag genomen en meerdere personen, waaronder Kevin W., werden verhoord. Volgens W. waren de cyberaanvallen virtuele betogingen die het huidige beleid bekritiseren. “DownSec heeft geen gevoelige gegevens gestolen, hoewel het dat wel had kunnen doen”, verdedigt hij zich. Volgens hem zijn er bovendien verschillende onregelmatigheden gebeurd tijdens het onderzoek. Kevin W. riskeert een celstraf van vijf jaar. De uitspraak volgt op 17 juni.