Festivals laten alle vrijwilligers screenen

Vrijwilligers die deze zomer een handje helpen op de grote Belgische zomerfestivals worden allemaal op voorhand gescreend door de politie.

Na de aanslagen in Parijs en Brussel stuurde minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in het voorjaar van 2016 een omzendbrief naar de Belgische festivals met extra veiligheidsmaatregelen. Naast een strengere toegangscontrole en verhoogde waakzaamheid sprong vooral de screening van de vrijwilligers in het oog. Voortaan moesten alle vrijwilligers die belast waren met bewakingsopdrachten op voorhand door de lokale politie worden gescreend. Wie in het verleden in contact kwam met het gerecht wegens onder meer wapenbezit, terreur of het verhandelen van drugs, zou voortaan worden geweigerd voor dergelijk vrijwilligerswerk.

Een jaar na de omzendbrief blijken de Belgische festivals echter een serieuze stap verder te gaan. Zowel Pukkelpop, Graspop als Werchter sturen de namen van álle vrijwilligers op voorhand door naar de lokale politie, ook de gegevens van mensen die bijvoorbeeld de drankstandjes bemannen en dus geen bewakings­activiteit uitoefenen. Wie in het nabije verleden werd veroordeeld voor onder meer verboden wapendracht, maakt daardoor geen kans meer om te helpen op de festivals.

— lees verder bij De Standaard