De Lijn wil passagiers tellen met 3d-camera’s en wifitracking

Vervoersbedrijf De Lijn wil komend jaar een test uitvoeren om passagiers te tellen. Daarvoor wil het 3d-camera’s en wifitracking inzetten. De proef zal in eerste instantie uitgevoerd worden met 15 bussen, daarna moet de techniek op 150 voertuigen van De Lijn ingezet worden. Het is de bedoeling om per deur een 3d-camera te installeren, wat neerkomt op twee of drie camera’s per bus. Het vervoersbedrijf wil de opgevangen wifigegevens van de apparaten van passagiers koppelen met de beelden en met het aantal personen dat is ingecheckt met een Mobib-kaart.

Op die manier wil het bedrijf het aantal passagiers nauwkeurig vaststellen en vervolgens het aanbod aanpassen. Het persbericht spreekt over een ‘algoritme dat reizigerscijfers vaststelt en rekening houdt met het wifiprofiel van de reiziger’. Het is onduidelijk wat er precies met dat laatste wordt bedoeld. Het tellen aan de hand van alleen de Mobib-kaarten zou niet voldoende zijn, omdat niet alle reizigers hiervan gebruikmaken of soms vergeten hun kaart te scannen.