Bedrijven gaan steeds verder in het controleren van hun werknemers

In de Verenigde Staten gaan bedrijven steeds verder in het controleren van hun werknemers. The Guardian geeft een paar voorbeelden die ronduit creepy zijn. Zo is er talentmanagementbedrijf Crossover dat elke 10 minuten foto’s neemt van thuiswerkers via hun webcam.

De foto’s worden gemaakt door Crossover’s productiviteitstool WorkSmart. Ze worden gecombineerd met schermafbeeldingen van hun werkstations en andere gegevens, waaronder app-gebruik en toetsaanslagen. Die resulteren vervolgens in een “focusscore” en een “intensiteitsscore” waarmee de waarde van freelancers wordt bepaald.

The Guardian vergelijkt de hedendaagse bewakingssoftware voor werkplekken met een digitaal panopticon.

Het begon met het monitoren van e-mail en telefoon, maar omvat ondertussen ook het bijhouden van web-browsing patronen, sms’ jes, screenshots, toetsaanslagen, berichten op sociale media of via private messaging apps zoals WhatsApp en zelfs face-to-face interacties met collega’s.

De trend is blijkbaar komen overwaaien uit de financiële sector. Daar zijn bedrijven wettelijk verplicht om de personeelscommunicatie bij te houden om handel met voorkennis te voorkomen. Maar verkopers van surveillance technologie richten zich nu ook steeds meer op andere bedrijven die hun werknemers willen monitoren. Veelgehoorde argumenten daarvoor zijn het screenen van de productiviteit van het personeel, het voorkomen van gegevenslekken en het achterhalen van ongepast gedrag.

Alles dus vanuit de veronderstelling dat een permanent gecontroleerde werknemer een betere werknemer zou zijn. Ze dwalen.

— lees alles bij the Guardian