Inlichtingendiensten krijgen tool om internet in de gaten te houden

De Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst ADIV krijgen nieuwe tools om te speuren op sociale media zoals Facebook, Instagram en Twitter. De tool bestaat uit een combinatie van verschillende softwaremodules en hardware. Het komt er in essentie op neer dat het programma op grote schaal het verkeer op sociale media filtert en daaruit geautomatiseerd informatie haalt. Behalve voor het ‘gewone’ internet kan de tool ook worden gebruikt voor de analyse van het ‘deep web’ en het ‘dark web’. Ook de federale politie zal van de tool gebruik kunnen maken.

Om welke software het precies gaat, willen de inlichtingendiensten niet prijsgeven. Volgens De Standaard zou hij afkomstig zijn van een Nederlandse leverancier. De oorspronkelijke goedkeuring van de aankoop dateert van augustus 2016, enkele maanden na de aanslagen op Zaventem en Maalbeek. Nu is de opleiding voor beheerders van de toepassing achter de rug en is de installatie aan de gang. Het systeem kost alles samen ongeveer 20 miljoen euro. In totaal zijn er 95 licenties aangekocht, waarvan er vijf bedoeld zijn voor de Staatsveiligheid. Een evaluatie van het systeem is voor het najaar gepland.

Lees verder bij De Standaard: Inlichtingendiensten speuren dieper op Facebook en Twitter