Tot 3.000 camera’s moeten alle wagens volgen

Het ANPR-netwerk zal veel groter worden dan de al duizend voorziene ANPR-camera’s langs de snelwegen.  Op termijn zal het systeem twee tot drie keer meer camera’s tellen. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) als antwoord op een schriftelijke vraag, schrijft De Tijd.

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition. Op de snelwegen is de federale politie al bezig met het plaatsen van duizend camera’s voor nummerplaatregistratie. Behalve de federale politie mogen ook onder meer lokale politiezones ANPR-camera’s plaatsen. Al die ANPR-installaties kunnen worden geïntegreerd in een nationaal netwerk, dat volgens Jambon op lange termijn twee- tot drieduizend camera’s zal bevatten. Behalve de politie krijgt ook de Staatsveiligheid toegang tot het netwerk.

Het meerjarencontract voor de levering en installatie is gegund aan een tijdelijke handelsvennootschap van telecomoperator Proximus en signalisatiebedrijf Trafiroad, de vroegere Group Janssens. Die firma en haar topman Glenn Janssens, bijgenaamd ‘de keizer van de wegwijzer’, werden tot 2015 vervolgd voor corruptie en fraude. Maar ze mochten die afkopen. Alleen met blanco strafblad konden ze nog meedingen naar openbare aanbestedingen.

— bron: Belga

De Tijd geeft ook nog wat extra cijfers: “Boven op de initiële investering van 36,5 miljoen euro in de 1.000 camera’s en het centrale systeem kost dat elk jaar 2,5 miljoen euro aan onderhoud en de huur van de lijnen én 10 miljoen euro voor 200 voltijdse personeelsleden om de geregistreerde gegevens te behandelen.”