Beeld van de week /// ‘Article 13’ Banner in Keulen

In verschillende Europese lidstaten groeit het verzet tegen “Artikel 13”. Dat artikel maakt deel uit van een voorstel voor nieuwe regelgeving rond auteursrechten. Dat klinkt onschuldig, maar dat is het niet als je leest dat de wet ook een zogenaamd uploadfilter wil introduceren. Volgens het controversiële artikel 13 websites elke upload van hun gebruikers controleren op mogelijke inbreuken op het auteursrecht en bij twijfel blokkeren. Dat betekent niets minder dan een aanslag op jouw vrijheid van meningsuiting en een grote inperking van al het moois dat je op het internet kunt vinden.

Op 23 maart wordt in een heleboel Europese steden geprotesteerd tegen Artikel 13 en de uploadfilter – ook in Brussel. In Duitsland zijn ze alvast begonnen. Zaterdag trokken duizenden manifestanten in Keulen de straat op. Met leuzen en slogans tegen internetcensuur en voor vrije meningsuiting. Maar één banner spong in het oog, de banner op de foto hierboven. Het leek er even op dat het internet letterlijk de straat optrok. Inclusief “tableflip” emoticon dat de woede en frustraties van de manifestanten moest aantonen. Mooi!