Privacyklacht tegen digitale meters

De meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de uitrol van de digitale meters. Zo klonk het alleszins in de krantenkoppen. Beter zou zijn als de titel had geluid dat de meerderheidspartijen een akkoord hebben bereikt over de zoveelste aanslag op onze privacy. Want dat is het natuurlijk ook. Met de invoering van digitale meters (of slimme meters of hoe je ze ook wil noemen) verdwijnt weer een deel van onze privacy en geven we nog maar eens een deel van onze data uit handen. Aan de overheid én aan een private partij (netbeheerder Fluvius) die zal instaan voor het databeheer. Opnieuw een trieste dag voor onze privacy, met als enige lichtpuntje dat het Ministry of Privacy een klacht overweegt. Wij zouden zeggen: niet twijfelen maar doen!

De stichting Ministry of Privacy, die al een fundraising lanceerde om de verplichte vingerafdrukken op de identiteitskaart aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof, is ook van plan om juridische stappen te ondernemen tegen de invoering van de digitale energiemeter. Dat bevestigt privacyjurist en initiatiefnemer Matthias Dobbelaere-Welvaert. “Dat Fluvius instaat voor het databeheer betekent dat een private partij, met wellicht een datatoegang voor de overheid, zal weten wanneer mensen thuis zijn en vooral wanneer niet, hoe zwaar het gebruik is en hoeveel elektronicaproducten een gezin heeft en, volgens techbronnen, naar wat iemand kijkt.” Het Ministry of Privacy wacht op meer details en zal dan bekijken welke “juridische argumenten” te vinden zijn.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.