Kilometerheffing zal bij voorkeur gebeuren via smartphone

De permanent gecontroleerde, getraceerde, gevolgde, … automobilist.

Als de volgende Vlaamse regering groen licht geeft voor rekeningrijden, gaat de voorkeur naar een systeem op basis van gps-tracking via de mobiele telefoon. Daarover bestaat een consensus in de werkgroep die het dossier voorbereidt in opdracht van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Omdat systemen met tolpoorten te duur zijn, is het alleen werk- en betaalbaar om een tol te heffen op basis van satellietgegevens over het individuele autogebruik in Vlaanderen. Dat kan via de mobiele telefoon van automobilisten, zegt Gerd Nees van verkeersdatabedrijf Be-Mobile in De Tijd. Eventueel gecombineerd met een on board unit, een klein bakje dat in de wagen geplaatst kan worden, bijvoorbeeld bij mensen die geen gsm hebben. Automobilisten zullen waarschijnlijk de keuze hebben tussen de apps van meerdere serviceproviders, die het autogebruik traceren. Door een kredietkaart of een ander facturatiesysteem aan de app te koppelen rekenen bestuurders af met de provider, die dan de betaling aan de overheid regelt. Om zwartrijders op te sporen wordt wellicht gebruikgemaakt van vaste camera’s langs onze wegen, die in combinatie met onverwachte mobiele controles moeten nagaan of automobilisten het systeem uitgeschakeld hebben. — lees meer bij De Tijd

Gelukkig kwam er al snel reactie op het nieuws. Onder andere van het Ministry of Privacy …

en van Lectrr …

Matthias Dobbelaere-Welvaert vatte de kritiek in een andere tweet nog eens bondig samen.

En toch even inhoudelijk:
1/ Wie heeft toegang? Zowel private partij (app) en overheid traceren uw volledige trajectgeschiedenis. En voor hoelang?
2/ Smartphones zijn persoonlijk bezit, waar overheid ‘beslag’ op wil leggen door deze verplichte apps.
3/ Het systeem lijkt technisch erg manipuleerbaar.
4/ Wél geld voor extreem dure ANPR’s, maar niet voor tolpoorten (gelukkig, ergens).
5/ Wie kan inkijken? Wat wordt met data gedaan? Hoelang bewaard? Welke garanties heeft de burger?
Weer een @de_NVA ballonnetje vol gaten.