“More Data” – nieuwe song en videoclip van Negativland

Anarchistische audiokunstenaars, dat is wellicht de meest accurate manier om Negativland te omschrijven. De band bestaat al sedert eind jaren 70, werd berucht door hun aanvaring met U2 begin jaren 90, maar verdient het vooral om bekend te zijn van de geluidscollages die ze maakten en waarmee ze zich kroonden tot pioniers van sampling in de muziek. Ze deden het naar eigen zeggen voor de fun en voor de kunst, maar tegelijk was het ook altijd meer dan een beetje lol trappen.

Oprichter Mark Hosler formuleert het zo bij frnkfrt:

“Voor mij is Negativland altijd onze reactie geweest op de wereld om ons heen. En die wereld bestaat nu eenmaal niet alleen uit bloemetjes, bijtjes en verliefde paartjes, maar ook uit politiek, economie, sociale structuren, misstanden en wat al niet meer. En naarmate we zelf ouder worden wordt het ons alleen maar duidelijker hoe vreemd die wereld eigenlijk in elkaar zit. We gaan steeds beter begrijpen hoe goed en vooral kwaad gestructureerd zijn.”

Dat dat nog altijd klopt, toont de nieuwe single en bijhorende videoclip van “More Data”, een song over data, privacy en surveillance. Opnieuw Mark Hosler, dit keer bij BoingBoing:

“When did online life become a non-stop Turing test? And when did humans become the ones who are failing it? It began nearly two decades ago, when advertising models staked out their territory over the data we use to structure our online lives. Without a legal recognition of the right to digital self-ownership, this resulting ‘person’ must not exist. As Negativland nears the finish line on an ambitious pair of interconnected albums of all new content (a project begun over ten years ago, and including material that dates back to the earliest workings of the group), there is a track from the second album that is asking to be heard sooner rather than later. In collaboration with director Ryan Worsley, here is the video for our new song entitled ‘More Data’.”