Anonieme data zijn niet zo anoniem

De Tijd vestigt er nog eens de aandacht op dat het ‘anonimiseren’ van data om de privacy te beschermen niet zo betrouwbaar is als veel bedrijven ons willen doen geloven. Onderzoekers van UCLouvain en Imperial College in Londen hebben aangetoond dat een computer vaak wel de personen achter de data kan opsporen en op die manier een naam en een profiel kan koppelen aan een reeks anonieme gegevens. Ze toonden dat slechts 15 stukjes informatie volstaan om 99,98% van de Amerikanen in elke database correct te identificeren. Met de nationaliteit als 16de kenmerk kan dat zelfs op de hele wereldbevolking worden toegepast.

De onderzoekers schreven daarvoor een algoritme dat de waarschijnlijkheid bepaalt dat een combinatie van kenmerken volstaat om één enkele persoon uit enkele miljarden mensen te identificeren. Onderzoeker Yves-Alexandre de Montjoye: “Zodra uw gegevens geanonimiseerd zijn, kunt u er geen enkel recht meer op laten gelden. Daarom zou er maar een heel kleine kans mogen bestaan op identificatie. Maar wij hebben net het tegengestelde aangetoond.”

Verwante artikels