Infrabel bindt strijd aan met spoorlopers met intelligente afsluiting

Infrastructuurbeheerder Infrabel heeft in Jambes, bij Namen, een nieuwe technologie voorgesteld die moet helpen in de strijd tegen spoorlopers: de intelligente afsluiting. Een primeur voor België. Het gaat om een stevig hek van 300 meter lang, aan beide kanten van de sporen, waaraan om de 2,5 meter sensoren zijn bevestigd. Een bolcamera in het midden kan dankzij de sensoren die trillingen van het hek waarnemen,  inzoomen op de plek waar iemand over het hek probeert te kruipen en stuurt de beelden door naar een controlecentrum, terwijl ter plaatse een luid alarm afgaat. Het systeem kostte 75.000 euro.

Na de afgelopen testperiode, is vandaag dit nieuwe type van afsluiting officieel in gebruik genomen in Jambes. Gezien het grote succes van het systeem zijn er ook al plannen om dezelfde technologie te gebruiken op andere plekken. Bij Infrabel denken ze aan een stuk van drie km in Gent-Zeehaven en ook aan de sporen in Schaarbeek. Concreet is er echter nog niets beslist.

— Lees verder bij VRTNWS