Albert Heijn laat personeel foto in ondergoed uploaden

Supermarktketen Albert Heijn is gestopt met een proef waarbij medewerkers een foto in ondergoed moesten uploaden om de maat van nieuwe bedrijfskleding te laten bepalen. Werknemers in Nijmegen hadden de mededeling gekregen dat het gebruik van de app ‘essentieel en verplicht’ is om de foto’s te uploaden. In een officiële reactie laat Albert Heijn weten dat het de bedoeling was dat een algoritme aan de hand van foto’s automatisch de juiste maat zou bepalen voor de nieuwe bedrijfskleding. Door foto’s in ondergoed of strakke sportkleding te gebruiken, zou het algoritme beter de contouren van het lichaam en dus de maat kunnen bepalen. Dat het gebruik van de app een verplichting zou zijn, zou volgens de supermarktketen echter een misverstand zijn.

“Het levert een bizarre database op van medewerkers van Albert Heijn, ín ondergoed”, zo vatte de Autoriteit Persoonsgegevens de proef bondig samen. De AP had zich ondertussen ook uitgesproken tegen de proef. “Bizar. Albert Heijn heeft helemaal geen grondslag om zijn werknemers dit op te leggen. Als medewerker in een arbeidsrelatie kun je nooit vrij toestemming geven, omdat de relatie hiërarchisch is.”

— meer lezen bij NRC hier en hier.