Clearview, de app die een einde maakt aan onze privacy

Clearview AI, een Amerikaanse startup in gezichtsherkenning, schraapt social mediaprofielen van zo’n 3 miljard personen, bouwt er een app omheen en sluit een contract met de politie in de Verenigde Staten.

De New York Times bracht dit weekend een onthutsende inkijk in een bedrijf dat onze privacy nog wat dieper de afgrond induwt. Stel je voor dat om het even wie een foto van je kan nemen, die foto in een app kan uploaden en onmiddellijk je naam, adres en een heleboel persoonlijke gegevens te zien krijgt. Creepy? Niet voor Clearview, het Amerikaanse bedrijf achter de gelijknamige app voor gezichtsherkenning.

De app werkt door een foto te vergelijken met een database van meer dan 3 miljard foto’s, die volgens Clearview geschraapt zijn van Facebook, Venmo, YouTube en andere websites. Wanneer de app een match vindt, krijgt een gebruiker meteen de foto en een link naar de oorspronkelijke vindplaats ervan. De app plakt ook een naam op de foto en kan verder graven naar andere informatie die over de bewuste persoon online te vinden is.

Clearview is momenteel enkel beschikbaar voor politiediensten in de Verenigde Staten. Zeshonderd politiekorpsen zijn het afgelopen jaar begonnen Clearview te gebruiken, ook de FBI zou er al gretig gebruik van maken. Door de enorme omvang van de databank overklast Clearview immers moeiteloos elke vergelijkbare databank. Ter vergelijking, de eigen databank van de FBI, vooral gebaseerd op paspoort- en rijbewijsfoto’s, telt “slechts” 641 miljoen foto’s van Amerikaanse burgers.

Volgens de New York Times zijn politieagenten en Clearview-beleggers ervan overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd is voor de app, of eentje die hetzelfde kan, ook voor het bredere publiek beschikbaar zal zijn. Er zijn nog wel wat twijfels over het slaagpercentage van de gezichtsherkenning (naar het bedrijf beweert bedraagt dat 75 procent – wat wel erg hoog lijkt) en sommige uitspraken klinken voorlopig meer als promopraat (dat je zelfs herkend wordt als je mond en neus met een sjaal bedekt is, klinkt bijvoorbeeld erg overtrokken). Maar wat wel vaststaat, is dat we met dit soort bedrijven in sneltreinvaart richting wilde westen (of oosten of wherever) gaat wat betreft gezichtsherkenning.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.