Komt Clearview binnenkort ook naar België?

Clearview AI, het bedrijf achter de gelijknamige omstreden app voor gezichtsherkenning, wil zijn technologie ook in België verkopen. Dat blijkt uit documenten die door Buzzfeed openbaar werden gemaakt. De app kan gezichten vanaf camerabeelden herkennen door ze te vergelijken met meer dan drie miljard foto’s die van sociale media en andere websites zijn ’geschraapt’. Critici (en ze zijn zeer talrijk) zien daarin een stap naar een samenleving waar iedereen constant automatisch in de gaten wordt gehouden.

Clearview AI zou de app (die totnogtoe voor zover bekend enkel in de Verenigde Staten werd gebruikt) nu dus aan 22 landen buiten de VS willen verkopen. Daaronder zitten ook landen met twijfelachtige reputatie op het gebied van mensenrechten. Op een kaart, die gebruikt werd tijdens een presentatie van het bedrijf voor de politie van Miami, staan – naast België – Europese landen als Nederland, Groot-Brittannië, Zweden, Noorwegen, Italië, Griekenland, Roemenië. En verder ook Oekraïne, Australië, Canada, Singapore, Dubai, Qatar, Nigeria, Colombia en Brazilië.

Het is niet duidelijk of er reeds contacten zijn en met wie of met welke instanties in België er eventueel wordt gesproken. Maar als het verhaal klopt en als de uitbreidingsplannen van Clearview AI concreter worden, dan wordt het ook hier tijd om ons schrap te zetten tegen deze zoveelste en nu wel heel verregaande aanslag op onze privacy.

3 REACTIES

  1. En niemand die hier blijkbaar meer van weet. Behalve natuurlijk Clearview. Oh ja, en hun contacten in België. Maar wie oh wie zou dat zijn? Man, wat heb ik een rothekel aan die achterkamertjes waar ze bedisselen wat ze met onze gezichten zullen uitspoken. Surveillance creeps.

Reacties zijn gesloten.