Nederlandse privacywaakhond waarschuwt voor datahongerige auto’s

In Nederland heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gewaarschuwd dat nieuwe auto’s met een internetverbinding veel data over gebruikers verzamelen. AP waarschuwt daarbij voor de mogelijkheden van zogenaamd ‘connected cars’ (maar ook van de nieuwste motoren, scooters en fietsen) om gegevens te verzamelen over verplaatsingen, rijstijl, enz. Die data worden zogezegd anoniem gemaakt, maar zijn volgens AP toch te herleiden tot de persoon over wie die gegevens gaan.

“Waar je de afgelopen tijd allemaal bent geweest, hoe hard je hebt gereden, met wie je vanuit de auto hebt gebeld: een voertuig kan al dit soort gegevens verzamelen. Zo weet een voertuig veel over zijn inzittenden. En daarmee ook de autofabrikant en mogelijk andere partijen waarmee een autofabrikant die gegevens deelt, zoals de leasemaatschappij. Dit kan gaan om zeer gevoelige informatie. Uit locatiegegevens is bijvoorbeeld af te leiden hoe vaak iemand naar de dokter gaat, de sportschool bezoekt of juist een snackbar en hoe laat iemand thuiskomt van werk. Maar ook of iemand naar een verslavingskliniek rijdt, een familielid bezoekt in de gevangenis of de auto elke week parkeert bij een kerk, moskee of synagoge.”

De Autoriteit Persoonsgegevens raadt daarom consumenten aan om in te stellen welke data worden verzameld, bewaard en verstuurd. Ook wordt de consument geadviseerd om aan de autoverkoper of leasemaatschappij duidelijkheid te vragen welke data de auto precies verzamelt en met wie die eventueel gedeeld worden.

Handleiding ‘Connected car? Bescherm uw privacy!’ (pdf)