Ministry of Privacy lanceert #COVID19 Privacy Hotline

Er is de laatste weken al wel wat inkt over gevloeid: applicaties staan in de stelling om aan ‘contact tracing’ te doen. Zoiets kan op heel wat manieren, van vrij anoniem tot verregaande individuele tracking, wat men ook in China gebruikt. Ook hier in België komen burgerinitiatieven, bedrijven en organisaties met technologie aankloppen. Vaak wel met de beste bedoelingen, maar er is duidelijk een slachtoffer: onze privacy. Ministry of Privacy, de Belgische waakhond, roept daarom een ‘COVID-19 Privacy Hotline’ in het leven, en dat volledig gratis.

“We merken dat privacy vaak sneuvelt, wanneer men snel-snel een applicatie of website wil publiceren die moet helpen tegen COVID-19.”, zegt Matthias Dobbelaere-Welvaert, directeur en privacy-activist bij Ministry of Privacy. “Dat begrijpen we, want niets in deze crisis is normaal. We mogen echter het belang van privacy niet wegvegen, ook niet in deze tijden. Vandaar dat onze board en ambassadeurs besloten hebben tot de oprichting van een gratis privacy-hulplijn, die ervoor moet zorgen dat ondernemers maar evengoed burgers die iets op poten willen zetten, snel een privacycheck kunnen krijgen”.

De waakhond was eerder al erg kritisch over de implementatie van applicaties om besmettingen en vooral personen te traceren. Ze hekelde het gebrek aan transparantie vanuit de overheid, de commerciële belangen en partijen bij de ontwikkeling van de verschillende applicaties, en waarschuwde ook voor de langetermijngevolgen van dergelijke technologie.

Lien De Ruyck, ambassadeur: “De Hotline moet initiatieven snel en goed op weg zetten. Als Stichting gaan we hier uiteraard geen verdienmodel aan koppelen: iedereen werkt voor het hogere doel. Als er een vraag binnenkomt, koppelen we die intern aan de board member of medewerker die het best geschikt is om de vraag te beantwoorden. We hebben immers zowel juridische, technische als academische profielen aan boord, en dat is net onze sterkte.”

Ondertussen werd de Hotline al opgenomen in de ‘Taskforce Vlaanderen Digitaal’ van de Vlaamse overheid en IMEC. Wie een privacyvraag heeft, kan die laten behandelen via de website van Ministry of Privacy.

[ Bekijk ook ons dossier ‘Coronacrisis || When Covid-19 meets Big Brother’ ]