“Dystopische massasurveillance mag nooit het nieuwe normaal worden”

[ Origineel @ Cops in Cyberspace ]

Ook besmet met het coronavirus, en flink ook: de privacy. Allerlei apps en socialemediaplatforms delen (zonder toestemming van gebruikers) vooral locatiegegevens, ook Google doet dat, per land nog wel, de politie valt woningen binnen zonder huiszoekingsbevel, om lockdownparties of coronafeestjes stil te leggen, boven stranden (Scheveningen, Katwijk, Noordwijk, Vlissingen, Noord-Holland) en bossen hangen drones om de drukte te monitoren. En dan hebben we het nog niet eens over al die traceer-apps die besmette personen en hun locaties opsporen …

Wat een week geleden nog leek op een ‘scene uit een slechte sciencefictionfilm’ wordt nu al omschreven als een ‘dystopische massasurveillance‘ en een botsing van grondrechten. ‘Het recht op vrijheid en privacy is in coronatijd soms niet te verenigen met het recht op veiligheid, en zelfs het recht op leven’, schrijft NRC.

Privacy verdient in deze noodsituatie extra bescherming – hét gevaar is immers dat al die tijdelijke inbreuken niet meer worden teruggeschroefd als het coronavirus overwonnen is. En daarmee ‘dreigt een blijvende ontsporing van de surveillancestaat’ – alle maatregelen die na ‘9/11’ werden genomen, zijn immers ook blijven bestaan. Bijzondere bevoegdheden, controles en vrijheidsbeperkingen mogen echter niet ‘het nieuwe normaal worden’, betoogt de krant.

Een coalitie van meer dan honderd internationale burgerrechtenbewegingen, privacyorganisaties en maatschappelijke bewegingen, heeft in een verklaring al opgeroepen ‘alle inspanningen van landen om het virus te bestrijden niet als dekmantel’ te gebruiken ‘om een nieuw tijdperk van sterk uitgebreide invasieve digitale surveillance’ te starten.

‘Respecteer de mensenrechten aub’.

[ Origineel @ Cops in Cyberspace ]