Burgerrechtenorganisaties: nut en impact contactonderzoek-app niet besproken

In Nederland heeft het ministerie van Volksgezondheid een voorselectie bekendgemaakt van de ontwikkelaars die dit weekend hun contactonderzoek-app zullen demonstreren, maar volgens burgerrechtenorganisaties zijn de maatschappelijke en fundamenteel-rechtelijke gevolgen van het inzetten van een dergelijke app in het gehele proces niet besproken. De organisaties willen dan ook dat het ministerie wat betreft de app op de noodrem trapt. Bits of Freedom en Platform Burgerrechten slaan alarm en roepen minister De Jonge van Volksgezondheid dwingend op om terug te gaan naar de tekentafel. Volgens de burgerrechtenorganisaties ontbreken als het om de inzet van een contactonderzoek-app gaat zowel de wetenschappelijke basis als een heldere probleemomschrijving. “Doordat de focus van zowel het ministerie als het maatschappelijk debat blijft hangen in technologische kwesties, wordt voorbijgegaan aan een veel urgentere vraag: wat is de impact van dit soort apps op onze maatschappij en de onderliggende (sociale) systemen?”, stellen de organisaties.

Lees verder bij security.nl