‘Wie rondloopt met mondmasker, moet GAS-boete krijgen’

Volgens ere-vrederechter Jan Nolf kan het systeem van GAS-boetes worden ingezet om onnodig gebruik van mondmaskers tegen te gaan. “Enkel tijdens carnaval mag je gemaskerd de straat op.”

We dachten eerst even dat Jan Nolf, toch een notoir tegenstander van de GAS-boetes, zijn voorstel zag als een manier om het cynisme van het systeem aan te tonen. Blijkbaar niet.

Jan Nolf is een groot criticus van de Gemeentelijke Administratieve Sancties – de zogenaamde GAS-boetes – maar ziet er in tijden van coronavirus een opportuniteit in. Met name als maatregel tegen onnodig gebruik van mondmaskers die gereserveerd moeten blijven voor medisch personeel. “In de meeste stedelijke reglementen is gemaskerd rondlopen verboden – uitgezonderd tijdens carnaval. Als je dat handhaaft en gezonde mensen beboet die met een mondmasker rondlopen, dan is dat een signaal. En dat kan mensen ertoe aanzetten om, wanneer ze mondmaskers hebben liggen, die af te geven bij apothekers. Vandaaruit kunnen ze dan verdeeld worden naar de ziekenhuizen.” Dit GAS-verbod is gemakkelijk te handhaven, vult Nolf nog aan. “Je ziet in één oogopslag de overtreding en je kan meteen op straat ingrijpen.”

Bron: Knack