Lezen op zaterdag (43)

We pikken na lange tijd de draad nog eens op van onze hoogst onregelmatige weekendbijlage. Her en der van het wereldwijde web geplukt voor onze eigen kleine bijdrage aan de information overload. Heb je zelf suggesties? Voeg ze hieronder toe in de comments. Of mail ze naar ons voor een volgende editie.

Gezichtsherkenning

Two wrongs don’t make a right.
Na de bestorming van het Capitool in Washington gingen veiligheidsdiensten, onderzoekers, activisten en journalisten aan de slag met het beeldmateriaal dat de deelnemers zelf volop rondstrooiden. Ze gebruikten onder meer gezichtsherkenningstechnologie om hen te identificeren. Uiteraard is het een goeie zaak dat neonazi’s en ander extreem-rechts uitschot gearresteerd worden voor hun operette-putsch. Maar dat maakt gezichtsherkenningstechnologie daarom niet minder problematisch. De technologie gebruiken tegen extreem-rechts of om wangedrag van politiediensten aan de kaak te stellen, kan op korte termijn misschien voldoening geven. Maar op lange termijn dreigt het een veralgemeend gebruik van gezichtsherkenning te legitimeren en te normaliseren. Terwijl er net werk moet worden gemaakt van een verbod op het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie.
Facial Recognition Technology Isn’t Good Just Because It’s Used to Arrest Neo-Nazis (Slate)

Onder meer hierom:
A New Jersey man was accused of shoplifting and trying to hit an officer with a car. He is the third known Black man to be wrongfully arrested based on face recognition.
Another Arrest, and Jail Time, Due to a Bad Facial Recognition Match (NY Times)

Clearview AI
Om de bestormers van het Capitool te identificeren maken de lokale politiediensten uitgebreid gebruik van de gezichtsherkenning van Clearview AI. Het bedrijf zag het zoekverkeer sinds de bestorming met 26 procent toenemen.
The facial-recognition app Clearview sees a spike in use after Capitol attack (NY Times)
Dat Clearview AI op zijn zachtst gezegd een controversieel bedrijf is, mag daarbij blijkbaar geen rol spelen. Zei daar iemand iets over normalisering?
Clearview, de app die een einde maakt aan onze privacy

EFF: Gebruik van gezichtsherkenning door de overheid is onacceptabel
Ook de Electronic Frontier Foundation noemt het gebruik van gezichtsherkenning door de overheid onacceptabel, ook al gaat het het identificeren van de bestormers van het Capitool. Volgens de EFF moeten de Capitool-bestormers worden vervolgd, maar kleven er aan het gebruik van gezichtsherkenning teveel risico’s en problemen, zowel technisch als juridisch, om het gebruik ervan te rechtvaardigen. “Deze technologie vormt een grote bedreiging voor de persoonlijke privacy, raciale gelijkheid, politieke en religieuze uitingen en de fundamentele vrijheid om ons leven te leiden zonder dat al onze bewegingen en contacten in het geheim worden gemonitord en geanalyseerd”, aldus de EFF.
Face Surveillance and the Capitol Attack

Nog meer surveillance? Neen bedankt!
We gaan nog even door op de nasleep van de aanval op het Capitool, met een bijdrage in Wired over de oproep uit verschillende hoeken om volop in te zetten op surveillance technologieën om de daders te vatten. Dat is niet nodig, volgens de auteur. “We don’t need a cutting-edge surveillance dragnet to find the perpetrators of this attack: They tracked themselves. They livestreamed their felonies from the halls of Congress, recording each crime in full HD. We don’t need facial recognition, geofences, and cell tower data to find those responsible, we need police officers willing to do their job.” Dit soort oproepen dreigt bovendien als een boemerang terug te keren. “We will only further accelerate the growth of the national security state that failed to keep us secure from white extremists.”
The Capitol Attack Doesn’t Justify Expanding Surveillance