Infrabel installeert intelligent systeem met sensoren en camera’s tegen spoorlopers

Langs de spoorweg in Kortrijk, vlak bij het Doenaertpad, werd een omheining van 500 meter lang met bijna 200 sensoren geplaatst. Als iemand over de omheining probeert te kruipen, wordt die gefilmd. Zo kan een centrale treinbestuurders verwittigen en dodelijke treinaanrijdingen vermijden. Op die manier wil Infrabel het aantal spoorlopers drastisch inperken.

linkDe zgn. intelligente afsluiting. “is een omheining waar sensoren op geplaatst zijn. Als iemand over de omheining probeert te kruipen, dan stuurt die een signaal uit naar een bewakingscamera vlakbij. Die richt zich naar de probleemzone en begint te filmen. Op dat moment krijgen we in een centrale die beelden binnen. Op basis van die beelden kunnen we het gevaar inschatten, en treinbestuurders in die zone aanmanen trager te rijden, en eventueel zelfs te stoppen.” Op een hotspot in Jambes, in Namen werd al een dergelijke afsluiting geplaatst en daar daalde het aantal spoorlopers gigantisch. De omheining in Kortrijk is de eerste in Vlaanderen.

Bron