Gouverneur Decaluwé wil warmtecamera’s over hele kustlijn

Gouverneur Decaluwé is stilaan een stevige reputatie aan het uitbouwen met harde (door critici terecht als “onmenselijk” bestempelde) uitspraken over vluchtelingen en dito maatregelen voor elke burger. Zo riep hij onder meer burgers op om vluchtelingen in nood niet meer te helpen en hen vooral geen voedsel meer te geven, omdat dat dixit de gouverneur de acties van de politiediensten bemoeilijkt en een ongewenst aanzuigeffect kan hebben. Hij liet ook warmtecamera’s inzetten tegen tweedeverblijvers en pleitte jaren geleden al voor een cameraschild langs de hele Frans-Belgische grens van De Panne tot in Henegouwen. Nu probeert hij terug electoraal ter rechterzijde te scoren met een pleidooi voor een “thermisch cameraschild” tegen transmigranten. Terwijl iedereen met een beetje verstand weet dat dit je met dit soort maatregelen de oversteek enkel maar moeilijker en gevaarlijker weet.

linkDe gouverneur van West-Vlaanderen, Carl ­Decaluwé, wil over de hele kustlijn een thermisch cameraschild uitbouwen tegen de smallboats, de kleine bootjes waarmee transmigranten het Kanaal oversteken. Hij vraagt de federale en Vlaamse regeringen om samen met Europa te investeren in een dergelijk cameranetwerk. De vraag komt er na alarmerende cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex.

Wekelijks riskeren zo’n 1.500 transmigranten hun ­leven in de hoop om het Verenigd Koninkrijk te bereiken. In België zou het om 3.000 mensen gaan in de eerste helft van 2021. Zo’n thermische ­camera werd eerder al succesvol ingezet in De Panne.

Bron: belga