Kamercommissie Economie geeft groen licht voor nieuwe dataretentiewet

De wet rond dataretentie regelt de opslag van telefoniegegevens door telecomoperatoren, waardoor het gerecht die gegevens kan opvragen. Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorig jaar een vorige versie van de dataretentiewet, uit privacyoverwegingen. De regering werkte daarom een reparatiewet uit. De Kamercommissie Economie geeft die nu groen licht.

linkHet wetsontwerp werd begin juni al eens gestemd in de Kamercommissie Economie, maar oppositiepartij N-VA vroeg en verkreeg toen een tweede lezing. N-VA, maar ook de extreemlinkse PVDA, maken zich zorgen over de implicaties van de tekst op de privacy.

Naar aanleiding van die tweede lezing kwam er nog een juridische nota van de diensten van de Kamer, waarna de meerderheid nog enkele amendementen indiende. Het gaat grotendeels om louter technische aanpassingen, al zijn er volgens indiener Albert Vicaire (Ecolo) ook extra waarborgen ingebouwd waardoor het verzekerd is dat onwettelijk bekomen gegevens worden geschrapt.

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is de bescherming van de privacy gewaarborgd. Een omstreden achterpoortje, waardoor geëncrypteerde communicatiediensten zoals Whatsapp of Telegram metadata zouden moeten bijhouden, maakt bovendien geen deel uit van het ontwerp. Daarover loopt nog een discussie op het niveau van de EU, verklaarde Van Quickenborne eerder deze maand.

De tekst werd aangenomen met 9 stemmen voor, 3 tegen en 2 onthoudingen. Het Vlaams Belang onthield zich en PVDA en N-VA stemden tegen, met uitzondering van N-VA-Kamerlid Sophie De Wit die zich onthield. Het ontwerp verhuist nu naar de plenaire vergadering van de Kamer.

Bron: Belga