Vakbond dient strafklacht in tegen ING België wegens schending privacy werknemers

De socialistische vakbond BBTK heeft een strafklacht ingediend bij de arbeidsauditeur tegen ING België en enkele directieleden. Volgens de vakbond controleerde de bank op expliciete vraag van de CEO en de hr-directeur het mailverkeer van zowat tweeduizend werknemers. “Ongezien”, zegt de vakbond. ING ontkent.

linkVolgens de vakbond heeft de interne inspectiedienst van ING, op expliciete vraag van CEO Peter Adams en personeelsdirecteur Isabel Carrion, de voorbije twee maanden het mailverkeer van tweeduizend werknemers uitgeplozen. Daarbij zouden vooral leden en sympathisanten van BBTK zijn geviseerd, om zo zicht te krijgen op de strategie van de vakbond. Volgens de vakbond past dit binnen een reeks manoeuvres om hen te muilkorven. Naast de viervoudige strafklacht wordt ook een klacht ingediend bij de Gegevensbeschermingsautoriteit.

Federaal BBTK-secretaris Valérie Van Walleghem noemt het “ongezien dat een werkgever zomaar meekijkt in wat zijn werknemers schrijven”. Sowieso mogen werkgevers enkel onder strikte voorwaarden en bij uitzondering het internetgebruik of mailverkeer van werknemers controleren. Bijvoorbeeld wanneer die bedrijfsgeheimen prijsgeven of websites met (kinder)pornografische inhoud bezoeken. De werknemer moet daar ook op voorhand van op de hoogte worden gebracht. Zomaar meelezen is per definitie uit den boze.

 — bron: De Tijd en L’Echo.