Toch geen flitscamera’s tegen gsm’en achter het stuur

Het plan om in verschillende politiezones met camera’s gsm’ende bestuurders te beboeten, is ­af­gevoerd. Er is politieke onenigheid over het privacy-aspect. Maar ook technisch, juridisch en financieel blijkt het dossier nog lang niet op orde.

linkVijf politiezones zouden dit jaar als eerste de camera’s in gebruik nemen, om met behulp van artificiële intelligentie gsm’ende bestuurders te detecteren. Dat had minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) eind vorig jaar aangekondigd. Maar nu blijkt dat er nog geen enkele politiezone is aangezocht. Onder meer Open VLD staat binnen de federale regering op de rem. De liberalen vinden dit soort controles, waarbij camera’s haarscherpe ­foto’s van de inzittenden maken om zo te kunnen vaststellen of de chauffeur zijn gsm gebruikt, een te verregaande inbreuk op de privacy van bestuurders. ‘Je kunt op de foto’s de moedervlek op iemands arm zien. Voor ons is dat niet meer proportioneel’, zegt Open VLD-Kamerlid Marianne Verhaert.

Ook bij de top van de federale politie zou er tegenkanting ontstaan zijn. Officieel klinkt het op het kabinet-Gilkinet dat ‘er bijkomende juridische checks nodig zijn’. Maar in de wandelgangen is te ­horen dat de kans ‘extreem klein’ is dat er straks zulke verkeerscamera’s boven de weg komen. Zo klinkt het ook op het kabinet van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). ‘Los van de ideologische discussie – is controleren op deze ingrijpende manier nog wel proportioneel te noemen? – blijkt dit dossier technisch, juridisch en financieel ook nog lang niet op orde.’

 — bron:nieuwsblad.be