Gegevensbeschermingsautoriteit: werkgever mag personeel niet continu met camera’s in de gaten houden

Een werkgever mag zijn personeel niet de hele tijd met camera’s in de gaten houden, zegt de Gegevensbeschermingsautoriteit. De privacywaakhond doet die uitspraak na een klacht van een werknemer van een winkelketen.

linkDe klager vond het niet kunnen dat er ­in de zes winkels van de keten camera’s opgehangen werden die het personeel permanent in beeld hadden. Volgens het bedrijf waren de camera’s er geplaatst uit veiligheidsoverwegingen, om diefstal en agressie tegen te gaan. Maar de werknemers kregen volgens de klager ook geregeld opmerkingen over hun prestaties van de beveiligingsfirma.

De GBA ziet in het permanente toezicht een ‘ernstige inbreuk’, die niet strookt met het principe van minimale gegevensverwerking. Ze verwijst ook naar internationale uitspraken die stellen dat werknemers ook op de werkvloer een zeker recht op privacy hebben.

Dat betekent niet dat het bedrijf de camera’s meteen moet weg­nemen. Wel moet het zijn werknemers correct informeren over de redenen van het cameratoezicht en mag het toezicht niet permanent zijn. De beslissing geldt als waarschuwing om alle verplichtingen na te komen. Een boete of andere maatregel is er (nog) niet uitgesproken.

 – bron: standaard.be