Project Indect

De Europese Unie investeert 11 miljoen euro in een onderzoeksproject dat onder de naam INDECT door het leven gaat. De naam staat voluit voor “Intelligent information system supporting observation, searching and detection for security of citizens in urban environment”.

INDECT moet zoeken naar de mogelijkheden om informatie van internet, gegevens uit databanken en beeldstromen van bewakingscamera’s met elkaar te verbinden zodat een automatische scanner ontstaat die bedreigingen en verdacht gedrag ontdekt. Het gaat met andere woorden om het ontwikkelen van software die aan de hand van jouw gedragingen kan analyseren en voorspellen of je een bedreiging bent.
Officieel gaat het ‘slechts’ om een onderzoeksproject. Het project staat bovendien nog in de kinderschoenen en het uitgetrokken budget (11 miljoen euro) is op zich ontoereikend om een dergelijk project ook daadwerkelijk uit te voeren. Dat is het ‘goeie’ nieuws.
Maar tegelijkertijd biedt INDECT een leerzame inkijk in de ambities van de Europese overheid. Alleen al het feit dat dergelijke onderzoeksprojecten effectief opgezet worden, zou een waarschuwing moeten zijn. Met INDECT (en andere projecten) werkt Europa volop mee aan de uitbouw van een grensoverschrijdende surveillance architectuur.


 
Meer over Project Indect
Indect Video
Andere Europese projecten