Big Brother Awards uitgereikt in Zwitserland

Vorige zaterdag werden in Zurich de winnaars van de Zwitserse Big Brother Awards bekend gemaakt. De winnaar in de categorie Overheid was alvast geen verrassing. Daar ging de Award naar de overheidsdienst die onze verkeersgegevens (mail en telefoon) in de gaten moet houden, zeg maar de Zwitserse versie van de dataretentierichtlijn die er ook in België staat aan te komen.

Andere winnaars waren internet provider Swisscom (in de categorie Bedrijven) en een school in Winterthour die aan de buren had gevraagd om vanuit het raam foto’s te nemen van scholieren die stiekem roken of die afval weggooien. Het bedrijf Deltavista ontving een “life-time achievement award” als hardnekkigste big brother. Deltavista is marktleider in het verzamelen van privé-gegevens voor commerciële doeleinden.

Tegelijk met de BBA’s werd er ook een Publieksprijs uitgereikt voor de persoon of organisatie die zich het duidelijkst heeft uitgesproken tegen surveillance en controle. Voor 2009 ging die Publieksprijs naar de studentenvakbond aan de universiteit van Genève, die zich verzette tegen controles van buitenlandse studenten door de vreemdelingenpolitie.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.