De banaliteit van het kwaad

De meest opmerkelijke figuur in de Panorama uitzending We zijn gezien, was met voorsprong commissaris Paelinck, politiechef van de zone Westkust. Achteraf hoorden we reacties in de trant van “echt wel een akelig figuur.” Andere uitspraken zijn minder citeerbaar (toch als we een x-rating willen vermijden), maar eentje willen we u toch niet onthouden. Ze stond op het forum van Panorama: “Nicholas Paelinck… oder die Banalität des Bösen.”

Het is perfect te begrijpen waar die negatieve reacties op de uitspraken van politiechef Paelinck vandaan komen. Het begint al met zijn uitspraak “the sky is the limit” als het gaat om wat toegestaan is bij politiewerk. Voor Paelinck is het de technologie die bepaalt waar de grens van het toelaatbare ligt. Dus niet de rechten en de wetten.

Verderop in de reportage pleit de commissaris voor “een geheel nieuwe invulling” van het begrip privacy. In het universum van de politiechef is het leven simpel. Je kiest ofwel voor privacy ofwel voor veiligheid. Waaraan hij netjes toevoegt dat privacy iets van vroeger en veiligheid iets van nu is. Het is bij de commissaris blijkbaar nog nooit opgekomen dat je ook aan veiligheid kan werken met respect voor de privacy en dus met respect voor de rechten en de wetten waaraan zelfs een politiechef zich moet houden.

Voor de commissaris is elke burger niet meer dan een potentiële verdachte, die je maar beter constant in het oog kan houden. Tussendoor heeft hij immers ook nog eens de one-liner gelanceerd dat permanente controle geen streven, maar een realiteit is.

Het zijn maar een paar voorbeelden van de schaamteloze manier waarop commissaris Paelinck de democratie gebruikt als excuus om zijn totalitaire ideeën te rechtvaardigen. Die hij als politiechef ook nog eens stap voor stap in de praktijk mag omzetten. De banaliteit van het kwaad? Daar lijkt het verdacht veel op.

6 REACTIES

  1. Man wat een creep. compleet incompetent en dan moetn wij vertrouwen hebben in dit soort polizei? die man loopt zelf over van de paranoia; Flikkenstaat!

  2. En da’s ook de man die de very irritating police gelanceerd heeft. Nu weten we waar hij de naam gehaald heeft: bij zichzelf.
    Alhoewel, very irritating is nog licht uitgedrukt. Die man zouden ze op staande voet moeten ontslaan. Dit soort macho-flikken die denken dat ze zich alles mogen permitteren omdat ze “chef” op hun borst gespeld hebben, kunnen we hier aan de kust missen als de pest.

Reacties zijn gesloten.