Procureur-generaal Liégeois solliciteert voor Big Brother Award

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois solliciteerde dit weekend in De Standaard wel heel nadrukkelijk voor een nominatie bij de volgende Big Brother Awards. In een interview pleit hij onomwonden om het DNA van alle pasgeboren baby’s af te nemen en op te slaan.

baby-dna

“Ik zou het bijvoorbeeld ook een goede evolutie vinden om bij elke pasgeboren baby en bij iedereen die dit land binnenkomt, DNA-materiaal te verzamelen. Ik zeg dat niet om te lachen. Je hebt toch ook een dossier bij de huisarts. Uw vingerafdruk komt binnenkort in de chip van uw elektronische identiteitskaart. Dat is toch allemaal hetzelfde. In sommige landen kan het trouwens al. Een databank met al het DNA zou heel wat onderzoeken veel gemakkelijker maken. Je moet durven nadenken hoe je de burger in de toekomst verder beschermt. Maar voor die bescherming moet je iets durven prijs te geven. Onze privacywetgeving gaat veel te ver en botst bovendien met heel wat bepalingen uit het Wetboek van Strafvordering. Ik heb de wetgever daar al meermaals op gewezen, maar denk je dat er al iets is gebeurd? Neen hoor.”

Liégeois werd onmiddellijk enthousiast bijgetreden door politievakbond Sypol. Een tijdje geleden hadden ook Walter Damen (assisenpleiter en CD&V-politicus) Jan De Kinder (directeur van het Nationaal Instituut voor Criminologie en Criminalistiek) en advocaat-generaal Jean-Luc Cottyn vergelijkbare uitspraken gedaan. Er hangt dus duidelijk iets in de lucht en het ruikt alles behalve fris. Er zijn steeds meer heerschappen, ook in de hoogste regionen van politiek en gerecht, die vinden dat privacy (en bij uitbreiding andere rechten en vrijheden) geen argument mogen zijn, wanneer het gaat om het beschermen van onze veiligheid.

Wat betreft de idee van een DNA-databank, hebben we in een vorig artikel al eens op een rijtje gezet waarom dit soort ideeën best zo snel mogelijk naar de prullenbak wordt verwezen. Bondig samengevat in de woorden van ex-vrederechter Jan Nolf: dit is “de onteigening van ieders intiemste privacy maar méér nog, de fundamenteel foute boodschap: je wordt als verdachte geboren.” Welkom in onze Brave New World.

The sky is the limit

Maar het probleem is eigenlijk breder dan dit soort pleidooien van Liégeois en co. Het lijdt geen twijfel dat vandaag technisch gezien alles mogelijk is. Weliswaar hangt er een loodzwaar kostenplaatje vast aan het oprichten van een databank waarin ieders DNA opgeslagen wordt. Maar de technologie en de infrastructuur zijn aanwezig en dus kunnen we er volgens Liégeois en co maar beter werk van maken. Wat technisch mogelijk is, moet ook maar gebeuren. Het is een opinie die bijvoorbeeld gedeeld wordt door commissaris Paelinck, politiechef van de zone Westkust. Die verklaarde ooit in de Panorama-uitzending “We zijn gezien” onomwonden “the sky is the limit” als het gaat om politiewerk. Voor Paelinck is het de technologie die bepaalt waar de grens van het toelaatbare ligt. Dus niet de rechten en de wetten. Die moeten zich voegen naar wat op het terrein mogelijk is. Het is een redenering die in dezelfde lijn ligt als wat Liégeois in De Standaard beweert.

Tijd om op de rem te staan

Wij verschillen daarover grondig van mening. Het wordt hoog tijd dat we op de rem gaan staan en duidelijk maken dat hier een grens wordt overschreden. Het gaat niet alleen over de DNA-databank, maar bijvoorbeeld ook over de nieuwe camerawet die de politie zowat carte blanche geeft bij het gebruik van bewakingscamera’s. Camera’s zullen er niet meer alleen zijn voor misdrijven, maar gewoon voor iedere overtreding. En ze hangen niet alleen maar aan de gevel of aan een paal, maar ook in drones, auto’s, kepies of op het uniform. Met de nieuwe camerawet wordt de grens weer wat verder opgeschoven. Net zoals het pleidooi voor een DNA-databank vanaf de geboorte de grens opnieuw verlegd wordt. Als we de Liégeois, de Paelincks en co van deze wereld hun zin geven, dan brokkelen onze privacy, onze vrijheden, onze burgerrechten en zelfs van onze democratie weer wat verder af. Zoals gezegd, het wordt hoog tijd dat we harder op de rem gaan staan.

4 REACTIES

  1. Compleet van de pot gerukt. Misschien moeten ze die man eens een week op verlof sturen. Met verplichte lectuur: Corpus Delicti van Juli Zeh. Hopelijk komt hij dan gelouterd terug.

  2. Laat ze maar beginnen met de kinderen van Liégeois te scannen en te chippen. Met zo’n vader kan het niet anders of daar groeien toekomstig pestkoppen en klikspanen uit.

Reacties zijn gesloten.