Je kan nog steeds stemmen voor de Big Brother Awards

bba-logo-smallDe Big Brother Awards naderen met rasse schreden. De uitreiking vindt plaats op woensdag 4 juni in de Zebrastraat in Gent. Het wordt opnieuw een avond waarop we samen met jou de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar in de spotlights zetten en hen feestelijk bedanken om het pad naar een controlesamenleving te effenen. Uiteraard heb je je hiervoor al lang ingeschreven. Maar als dat niet zo is, dan is het nu tijd om jezelf van een plekje te verzekeren en je via de website in te schrijven. Niet aarzelen maar doen!

Stem voor de Publieksprijs

Voordat het zover is, kan je nog altijd stemmen voor de Publieksprijs. Wie de Juryprijs krijgt, is ondertussen al beslist (maar die winnaar houden we nog stil tot woensdag).  Jij kan echter ook mee beslissen wie de grootste privacyschender van het afgelopen jaar was. Stemmen kan nog tot maandag 2 juni op de website, waar je l’embarras du choix hebt. Want het was privacygewijs weer een stevig jaar. Een heleboel kandidaten hebben we van de shortlist moeten schrappen.Niet omdat ze het geen prijs zouden verdienen, maar louter omdat de lijst anders veel te lang zou geworden zijn.

Wie uiteindelijk op de lijst terecht is gekomen, kan je zien op de website van de Big Brother Awards. Stuk voor stuk oververdiend, ook al trekken sommige kandidaten nu hun staart in. Tja, berouw komt na de zonde, zeggen ze. En dan zijn we niet eens zo zeker dat procureur-generaal Yves Liégeois echt spijt heeft van zijn pleidooi voor een DNA-databank voor alle pasgeborenen. We hebben het hem immers nergens horen of zien ontkennen, ook niet toen zijn voorstel vanuit verschillende hoeken bijval oogstte.

De acht andere kandidaten

Nu ja, u hoeft niet per se op de DNA-databank te stemmen. Er zijn nog andere minstens even terechte kandidaten. Wat dacht u bijvoorbeeld van uw smartphone, ook wel “big brother in uw broekzak” genoemd omdat je verbijsterd zou zijn als je wist hoeveel privacylekken er onder de motorkap van uw smartphone zitten? Of wat dacht u van de chipbandjes die op Rock Werchter en Tomorrowland werden uitgedeeld en waarbij je je privé-gegevens ruilt voor een cadeautje en wat korting? Of van eCall, dat plan om in heel Europa een spionagekastje in alle auto’s te plaatsen, waarmee we meteen onze privacy inruilen voor een beetje schijnveiligheid? Of van Louis Michel die zich als een volbloed politieke amateur liet ringeloren door de anti-privacylobby? Of van de dataretentiewet die in 2010 de allereerste Big Brother Award won, ondertussen ook in België wet geworden is, maar door het Europees Hof van Justitie terecht nietig verklaard werd? Of van de sharende parents die zonder er bij na te denken de privacy van hun kinderen te grabbel gooien? Of van uw persoonsgegevens die verpatst worden, natuurlijk door Facebook en Google, maar ook door banken en gemeenten? Of van marketeers die denken dat ze het gat in de privacy-markt ontdekt hebben en van onze privacy geen basisrecht maar een luxeproduct dreigen te maken?

Het is duidelijk niet voor niets dat de Big Brother Awards dit jaar onder het motto “Big Brother is overal” georganiseerd worden. Help mee om daar iets aan te doen. Om te beginnen door voor de Publieksprijs te stemmen en de uitreiking op 4 juni bij te wonen. Zeker doen!