Dit was Freedom Not Fear 2011

In 2011 vond de Europese manifestatie Freedom Not Fear voor de eerste keer plaats in Brussel. Onder die noemer verzamelden van 17 tot 19 september organisaties, ngo’s en activisten uit verschillende Europese landen zich om te protesteren tegen de controlewaan.

Freedom Not Fear is van oorsprong een Duits initiatief. Het ontstond in 2007, toen een aantal activisten en bezorgde burgers duidelijk wilden maken dat ze meer dan genoeg hadden van de toenemende controle en surveillance. Ze besloten tegen de controlewaan in te gaan en jaarlijks een internationale Freedom Not Fear te organiseren en kozen (symbolisch) voor de periode rond 9/11. Sedertdien zijn er, vooral in Duitsland, verschillende grote manifestaties geweest, maar ook een heleboel kleinschaliger acties en activiteiten in andere Europese landen.

In 2011 ontstond de idee om in Brussel een Europese Freedom Not Fear te organiseren. Veel beslissingen rond controle- en surveillancemaatregelen worden immers vanuit Europa beslist, ondersteund of gestuurd. Denk maar aan de dataretentierichtlijn, de Passenger Name Records, een instelling als Frontex, de plannen rond Indect, maar ook de ganse discussie rond netneutraliteit. Het was dus een logische volgende stap om met Freedom Not Fear naar het hart van Europa af te zakken.

Freedom Not Fear 2011 in Brussel was meteen een driedaagse, met een protestdag, een netwerkdag en een lobbydag. Het perscommuniquévoor de manifestatie van 2011 vind je hier (en de video teaser hier op youtube), een verslag van de driedaagse kan je hier lezen.

Wil je meer weten of (beter nog) meewerken aan een volgende Freedom Not Fear in Brussel, neem dan een kijkje op de wiki, meld je aan voor de mailinglist of geef ons een seintje.