Dataretentierichtlijn is een maat voor niets

Dataretentie, zoals onder meer de EU die voorstaat, resulteert niet in meer veiligheid. Dat is de conclusie van een studie die onlangs werd uitgevoerd door het Duitse Max Planck Instituut. Het onderzoek is opnieuw een serieuze streep door de rekening van pleitbezorgers van de Europese dataretentierichtlijn. Volgens die richtlijn moeten telecomoperatoren en internetproviders van elke burger bijhouden met wie, wanneer, hoe lang en van waar ze bellen, sms-en en mailen. Het argument dat op die manier onze veiligheid verhoogd wordt, blijkt nu dus flauwekul te zijn. Tegenstanders van de richtlijn, waaronder AK Vorrat, roepen daarom nogmaals op om rekening te houden met de resultaten van het onderzoek en de dataretentierichtlijn grondig te herzien. Of liever nog helemaal af te voeren.

Wie zin heeft, kan de volledige studie van het Max Planck Institute hier in pdf downloaden.
Het persbericht van AK Vorrat is hier in het Engels te lezen.
Een uitgebreide analyse van het onderzoek vind je hier in het Duits.
Een paar maanden geleden publiceerde EDRI haar eigen tussentijdse evaluatie van de databewaringrichtlijn. Je kan die hier in pdf downloaden.