Slimme meters voorlopig in de ijskast

Het lijkt er sterk op dat de slimme meters voorlopig in de ijskast belanden. Vlaams minister voor Energie Freya Van den Bossche (SP.A) kant zich in ieder geval tegen de verplichte installatie van slimme energiemeters in elke Vlaamse woning. Er is volgens haar te veel onduidelijkheid over de precieze kosten en baten. Een paar citaten:

“Er is geen enkele studie die mij bewijst dat mensen echt in staat zullen zijn om daarmee energie te besparen. Het is een groot avontuur waar we het einde niet van kennen, maar waarvan we wel weten dat het 2 miljard euro kost. Ik doe daar niet aan mee tot iemand mij echt van het tegendeel kan overtuigen.”

“2 miljard euro voor iets waar het voornaamste nut van is dat de energiemaatschappij niet meer 1 keer per jaar iemand naar je huis moet sturen om de meter af te lezen, dat vind ik ongelofelijk veel geld.”

“Bovendien kan je met die 2 miljard euro voor slimme meters een veel grotere energiewinst boeken als je die bijvoorbeeld zou inzetten op maatregelen rond energie-efficiëntie of energierecuperatie.”

Naar verluidt verwacht minister Van den Bossche meer heil van het creëren van slimme netten waarbij vraag en aanbod beter op elkaar worden afgestemd. En wij vinden het uitstel dan weer niet alleen een verstandige keuze, maar evenzeer een goeie zaak voor onze privacy. Lees daarvoor bijvoorbeeld ons dossier over slimme meters, het dossier slimme meters (pdf) voor de Big Brother Awards of neem een kijkje op de website van de Nederlandse campagne Wij vertrouwen slimme meters niet. Dan begrijp je hopelijk waarom dit soort digitale spionnen, alias slimme meters, geen verstandig idee is: onverantwoord duur, geen energiebesparing of milieuwinst en daarbovenop een nieuwe aanslag op de privacy. Diepvriezen, die ondingen.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.