Laat Electrabel maar meegluren

We gaan nog even door op de slimme meters (zie de vorige post en zie ons dossier). De tekst hieronder is van de pen van Joost Van Cauwenbergh en oorspronkelijk verschenen op de website van groenhuis.org. We nemen ze hier over omdat voor de introductie van slimme meters telkens weer gezwaaid wordt met de winst voor het milieu. Dat dit op zijn zachtst gezegd een dubieus argument is, wordt door de auteur van de tekst duidelijk gemaakt. De milieuwinst is bij een slimme meter niet alleen zeer twijfelachtig, ze kan ook veel goedkoper en efficiënter behaald worden zonder slimme meter en dus zonder inbreuk op de privacy.

Laat Electrabel maar meegluren

Hoe meer grote bedrijven over ons te weten komen, des te liever ze het hebben. Want informatie is goud waard. En het doen en laten van een klant op afstand kunnen volgen is natuurlijk een geschenk uit de hemel voor en firma zoals Electrabel. En zie, wat brengen ze uit Smart Energy Box. Een centrale hub en verschillende schakelblokken die je kunt aansluiten tussen elke elektrisch toestel. Alle info wordt centraal opgeslagen (bij Electrabel dus) en met een speciale iPhone-app kan je vervolgens al je verbruik live volgen en ook vanop afstand schakelen.

Allemaal prachtig, maar ik heb toch enkele bedenkingen bij deze aanpak. Ten eerste is Big Brother aan het meekijken en kan het zelfs apparaten op afstand schakelen. Geen probleem zal je zeggen, want als ze dat durven doen, dan gooi ik de prullen in de vuilbak. Juist, maar wat als de slimme meters worden geïntroduceerd en je bent een dag te laat met de betaling? Inderdaad, dan kan Electrabel ook met één druk op de knop de stroom uitschakelen. Zelfs een foutje in de facturatie is genoeg om je in het donker te zetten.

Ten tweede de kosten. Je mag voor deze prullen nog eens abonnementskosten gaan betalen. Jaja, abonnementsgeld betalen om bespioneerd te worden,  dat is de correcte samenvatting! En raad eens wat een slimme meter zal doen? Inderdaad, hier zal jij ook de kosten mogen dragen om bespioneerd te worden. Misschien niet met een abonnement, maar via een verhoging van de distributietarieven. Maar maak je geen illusies, ze zullen het geld komen halen!

Ten derde het nut. Wat is er nuttig aan een meting. Inderdaad, om te weten waar je grote verbruikers zitten. En dan? Dan weet je het en houdt het op. Vergeet niet dat zo’n kit ook energie zal verbruiken. En als je wasmachine teveel verbruikt, dan kan je nog niet zoveel aanvangen. Je kunt naar de winkel gaan en een oude wasmachine vervangen door een nieuwe. En je kunt leren om je wasmachine meer te vullen. Maar verder dan dat kan je niet gaan, want zo’n smart box gaat het verbruik niet doen dalen! Het is heel belangrijk om te weten waar de pijnpunten zitten, maar dat kan je ook met een eenvoudige energiemeter gedurende één dag achter elk apparaat te hangen en de resultaten te verwerken in een rekenblad. Veel goedkoper, veel meer privacy, … En eenmaal je alles weet moet je ernaar handelen, door bewust te kiezen voor superzuinige huishoudtoestellen en correcter om te springen met de apparaten. Het bewijs dat je dat zonder SmartBox ook kunt doen, is hier. Wij zijn vertrokken van het Vlaams gemiddelde in 2001 (wat neer komt op 4 à 5000 euro per jaar voor alle nutsvoorzieningen, aardgas, water, elektriciteit, pellets, …) en hebben het teruggedrongen tot 611 euro bij mijn ouders en 988 euro bij onze huidige woning. Geen SmartBox, geen pottenkijkers, allemaal zelf gedaan.

De kans is echter groot dat zo’n SmartBox toch zal aanslaan, niet zozeer omdat er veel mee te besparen is, maar omdat de meeste mensen lui zijn van aard en dat ding gaan “misbruiken” als domotica. Het zou wel eens best kunnen dat gezinnen zelfs meerdere boxen gaan kopen en zo vooral de lichten, het koffiezetapparaat etc gaan aansturen en de grootverbruikers (zoals wasmachine, vaatwasser en droogkast)links laten liggen. En dan is het niet denkbeeldig dat men zelfs meerdere boxen zal kopen en zo via de iPhone/iPad alles gaat aansturen en als minpuntje de privacy zal te grabbel gooien.

PS Privacy volgens Electrabel

Ook het artikel van ZDNet gaat in op de privacy-kant van Electrabels Smart Energy Box.”Leukste” citaat hieruit is dat Elektrabel plechtig belooft dat het de informatie niet zal gebruiken. Een plechtige belofte van Electrabel? Dat kan tellen qua garantie.

Bij slimme meters is het grootste bezwaar meestal dat een elektriciteitsleverancier zo te veel inzicht krijgt in het leven van de huisbewoners. In dit geval zou die vrees kunnen bestaan, want de beheersoftware op het internet wordt beheerd door Elektrabel. Ook als je klant bent van een andere energieleverancier. Maar Elektrabel belooft plechtig dat het die informatie niet zal gebruiken. “Je gaat niet plots een aanbieding voor een tariefformule krijgen die gebaseerd is op je verbruik”, klinkt het.
Een andere zaak is dat je met deze toepassing eigenlijk ook je huisgenoten kan bespionneren. Zijn de kinderen op woensdagnamiddag stiekem tv aan het kijken? Zet vrouwlief stiekem de elektrische verwarming aan als ze alleen thuis is? En hoe laat heeft manlief gisterenavond zijn pc uitgezet? Dat zijn allemaal problemen die nieuw zijn met de opkomst van slimme energiemeters.