Recht op een GAS(t)vrije stad

Eindelijk tegenGAS! De laatste weken liggen de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS voor vriend en vijand) steeds meer onder vuur. Eerst waren het de Vlaamse, Brusselse en Waalse Jeugdraden die de kat de bel aan bonden. Daarna lanceerde een “Interstedelijke coalitie voor het recht op de stad” een uitgebreide oproep om op zoek te gaan naar alternatieven voor de GAS praktijk. En gisteren publiceerde deredactie.be een opiniebijdrage van oud-vrederechter Jan Nolf die de GAS als een verkeerde keuze bestempelt.

Vooral de oproep van de “Interstedelijke coalitie voor het recht op de stad” kunnen we iedereen ten zeerste aanbevelen, lokale politieker of niet. De tekst schetst de bredere context waarin de GAS zijn ontstaan en ook kunnen gedijen en geeft vervolgens een heleboel fundamentele bedenkingen bij dat GAS. We zetten ze hier graag nog eens kort op een rijtje: het gebrek aan rechtswaarborgen, het ondermijnen van de scheiding der machten, de vage definities van “overlast” en het gebrek aan democratisch debat hierover. Met daarbovenop nog eens de manier waarop dit ongelijk wordt ingezet tegen kwetsbare groepen.

Een solidaire stad

Tegenover de GAS en andere producten van de “markt van onveiligheid en angst” pleit de coalitie voor een solidaire stad, die veiligheid biedt aan alle bewoners, de vrije toegang tot de publieke ruimte waarborgt en dus elkeen “recht op de stad” biedt. Ze vertalen dit meteen ook in vier concrete oproepen:

  1. Houd minderjarigen uit de praktijk van de Gemeentelijke Administratieve Sancties.
  2. Voer het politieke debat over integrale veiligheid in een breder kader dan de lokale setting.
  3. Zorg voor een genuanceerd debat, met een open en permanente dialoog tussen alle actoren op het lokale niveau.
  4. Geef vorm aan een beleid dat de oorzaken aanpakt, zoals bestrijding van armoede en sociale uitsluiting.

Of in de woorden van ex-vrederechter Jan Nolf: “Veel meer dan de gebakken lucht van GAS, hebben we nood aan respect voor de fundamentele rechten van onze medeburgers door efficiënte rechtsbescherming voor iedereen.”

Een ingekorte versie van de “Interstedelijke coalitie voor het recht op de stad” vind je bij StampMedia. De integrale tekst is te lezen op de website van KifKif of kan je hier in pdf downloaden.

2 REACTIES

  1. Eindelijk een breed front tegen dat wangedrocht van een GAS. Nu verder doorduwen. Geen herziening! Tenzij al die absurde en vooral die ondemocratische maatregelen eruit gegooid worden.

Reacties zijn gesloten.