Privacycommissie waarschuwt regering over GAS-boetes

GAS? Nee bedankt!De GAS-boetes liggen al een tijdje zwaar onder vuur. Nu heeft ook de Privacycommissie de regering gewaarschuwd dat er wettelijke problemen zijn met de ‘gemeentelijke administratieve sancties’. Je kan het volledige advies hier (pdf) nalezen, maar we pikken er alvast een paar punten uit.

De Privacycommissie wijst onder meer op problemen met de onderzoeksbevoegdheden die sanctionerende ambtenaren mogen uitvoeren, met de toegang tot overheidsdatabanken, met de registers die gemeenten mogen bijhouden met iedereen die ze een GAS-boete hebben gegeven, met het opleggen van een plaatsverbod en met de nieuwe GAS-boetes voor minderjarigen.

Allemaal terechte vragen, alleen jammer dat het advies niet eindigt met een snedig “Overigens zijn we van mening dat het wangedrocht van die GAS-boetes zo snel mogelijk moet afgeschaft worden.” Dàt zou pas een advies zijn.

Lees hier het advies.
Bekijk ook ons GAS-dossier.