[BBA 2013] De controlezucht van werkgevers

bba-logo-smallIn de aanloop naar de Big Brother Awards 2013 publiceren we vanaf nu dagelijks een bijdrage over één van de kandidaten. Deze bijdrage is van de pen van Maartje De Schutter.
Stemmen op een kandidaat kan nog tot 23 mei. De uitreiking vindt plaats op 30 mei in de Vooruit in Gent.

Track- en tracesystemen, camera’s, het doornemen van e-mails en telefoonverkeer, het screenen van facebookaccounts, … en zelfs, je kan het haast niet geloven, het inzetten van privé-detectives tegen eigen werknemers. Het bestaat allemaal. Meer zelfs, het wordt steeds frequenter toegepast. In tijden dat bedrijven om het luidst roepen dat er geen geld is voor loonsverhogingen en dat we ‘allemaal’ ons steentje moeten bijdragen door ons flexibeler in te zetten en langer te werken vraag je je wel eens af hoe het komt dat de centen wel rijkelijk vloeien voor al deze controleverzuchtingen die werknemers in al hun facetten trachten bloot te leggen.

Het past dan ook perfect in het plaatje van een steeds verder doorgedreven flexibilisering van de arbeidersklasse en een op hol geslagen kapitalisme waar winsthonger voorop staat en respect voor werknemers iets is dat enkel nog ‘oubollige’ vakbonden trachten te verdedigen. Wanneer de overheden op de verschillende bestuursniveau’s bedrijven niet alleen steunen in hun winsthonger door de recente besparings- en relancemaatregelen, ze in grote mate ook hun controlezucht tolereren, én bovendien zelf maatregelen uitvoeren die democratisch verzet hiertegen steeds verder bemoeilijken (cf. GAS-boetes, dataretentie, het ontwerp van Koninklijk Besluit voor de A.N.G., nummerplaatherkenning, PNR-data, …) wordt het pas echt gevaarlijk … en wordt verzet noodzakelijk!

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.