“We moeten betalen om bespioneerd te worden”

dataretentie-spinnewebWe hebben het hier in het verleden al verschillende keren gehad over de vermaledijde dataretentierichtlijn. Die Europese richtlijn uit 2006 is ondertussen ook in België omgezet in een nationale wet. Daardoor worden alle telecomoperatoren en internetproviders vanaf nu verplicht alle gegevens bij te houden van uw telefoongesprekken, sms-jes, e-mails en internetverkeer. Hoeveel mails u verstuurt en naar wie u dat doet, hoe u Skype gebruikt, waar en hoelang u mobiel belt, met wie u in contact staat, enzoverder. Al die gegevens worden één jaar lang bijgehouden in een databank.

Uw surf- en belgedrag kent vanaf nu dus geen geheimen meer voor de Belgische overheid en dat zou dus moest helpen bij het onderzoek naar ernstige criminaliteit en het voorkomen van terreuraanslagen. Onzin, natuurlijk. Critici hebben al tot in den treure herhaald dat dergelijke massale opslag van persoonsgegevens van elke onschuldige burger geen zoden aan de dijk brengt. Criminelen zullen er wel alles aan doen om onopgemerkt te communiceren en ondertussen wordt elke onschuldige burger behandeld als een potentiële crimineel.

België is bovendien zo “slim” geweest om er nog een schepje bovenop te doen, door ook uw betalingsgegevens verplicht te laten bijhouden. Iets wat niet in de Europese richtlijn uit 2006 stond. Meteen een mooi staaltje van “function creep”. Caroline De Geest van de Liga voor Mensenrechten stelde het nog eens duidelijk in een interview voor P-Magazine:

“Vandaag worden enkel telefonische gegevens bijgehouden. Met de Europese richtlijn komt daar ook alle internetverkeer bij. Maar de Belgische regering wil ook alle betalingsgegevens een jaar lang bijhouden. Volgens de richtlijn krijgen bovendien enkel politie en gerecht toegang tot de gegevens. In België zal ook de Staatsveiligheid bevoegd zijn. En met veiligheidsdiensten moet je opletten, want de burger heeft geen enkele manier om die te controleren. Ik denk dat het afluisterschandaal met de Amerikaanse NSA dat toch wel aantoont.”

Blijkt dus nog maar eens dat de dataretentierichtlijn een meer dan terechte winnaar was van de eerste editie van de Big Brother Awards in 2010. De kritieken die toen geformuleerd werden, gelden vandaag nog onverminderd. Alleen jammer dat politici op dat gebied blind en doof zijn en tegen alle rede in de controlewaan achterna blijven hollen. Dom dom dom.

Het volledige interview in P-magazine kan je hier lezen.

Een paar jaar geleden zette Rop Gonggrijp nog eens uitlegt wat de gevaren zijn van dataretentie. Hij noemt het onomwonden “een hypotheek op de toekomst”. De video heeft in ieder geval nog niets aan actualiteit ingeboet.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=STA9H2FMAiA#t=109&w=600&h=335]