Franse wet tegen illegale downloads heeft geen effect

hadopiOnderzoekers hebben aangetoond dat een Franse wet die het illegaal downloaden moet tegengaan, geen ontradend effect heeft. Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van de University of Delaware en de Université de Rennes. Zij onderzochten de impact van de zogenaamde Hadopi-wet op piraterij en het gedrag van downloaders. Onder die wet krijgen zogenaamd illegale downloaders een reeks waarschuwingen toegestuurd. Wie volhardt, wordt na de derde verwittiging afgesloten van het internet. Dit geldt niet alleen voor de downloader, maar voor iedereen binnen het gezin. Hadopi wordt door de entertainment-industrie gepromoot als een voorbeeld voor andere landen. Onder meer Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland hebben recent vergelijkbare wetten gestemd. Het model wordt ook naar voor geschoven bij de onderhandelingen over het TPP verdrag.

De onderzoekers keken naar het gedrag van Franse internetgebruikers om te zien welk effect Hadopi heeft op hun surfgedrag. De vraag was meer bepaald of ze nu meer geneigd waren om van legale websites te downloaden of om te betalen voor muziek. Hun conclusie was overduidelijk: “[Hadopi] has not deterred individuals from engaging in digital piracy and that it did not reduce the intensity of illegal activity of those who did engage in piracy.” De studie stelde wel vast dat piraterij gedeeltelijk verschoven is van P2P netwerken naar andere methodes om muziek en films te delen. Voorbeelden daarvan zijn websites voor “direct downloading” en nieuwsgroepen.

Van de 2000 ondervraagde internetgebruikers gaf meer dan een derde (37,6 procent) toe dat ze illegaal downloaden. 22 procent maakt gebruik van P2P netwerken en 30 procent gebruikt “alternatieve kanalen”. Van diegenen die illegaal downloaden, had 16,4 procent een waarschuwing ontvangen van Hadopi, de gelijknamige overheidsdienst die de wet moet uitvoeren.

Gebruikers die zich bewust waren van de Hadopi wet, waren niet minder geneigd om illegaal te downloaden, hoewel sommigen aangaven dat ze dat nu in mindere mate deden. De onderzoekers concludeerden daaruit dat het effect op het delen van muziek “negative but insignificant” was.

De overheidsdienst Hadopi is in Frankrijk erg onpopulair. De regering is recent al gedeeltelijk op haar stappen teruggekeerd door de zwaarste straf – afsluiten van internettoegang – uit de wet te halen. Ook de werkingsmiddelen voor de dienst werden teruggeschroefd. De redenering achter deze beslissing was dat de wet niet werkte, wat nu dus door dit onderzoek ook bewezen wordt.

Lees hier het onderzoeksrapport: Graduated Response Policy and the Behavior of Digital Pirates: Evidence from the French Three-Strike (Hadopi) Law (pdf)

3 reacties
  1. Paul 4 jaar ago
  2. datapanik 4 jaar ago
  3. André 4 jaar ago