Slimme meter is geen slimme keuze

“Wanneer je naar bed gaat, wanneer je kookt, hoeveel mensen er in huis wonen en wanneer je wel of niet thuis bent: dit is wat je energieverbruik allemaal over je zegt. De slimme energiemeter, waar we de komende jaren allemaal wel of niet voor moeten kiezen, slaat al die gegevens op en maakt ze te gemakkelijk beschikbaar voor derde, mogelijk kwaadwillende partijen, aldus energiedeskundige Erik Smith.”

Consumentenprogramma Kassa wierp gisteren een blik op de slimme meters die nu in Nederland massaal geïnstalleerd worden. Daaruit blijkt nog maar eens dat ze erg privacygevoelig zijn. De meterstanden geven immers gevaarlijk veel inzicht in persoonlijk leefgedrag. Bovendien slimme meters ook hogere kosten met zich mee en moeten ze regelmatig op zijn geheel vervangen moeten worden. Om nog maar te zwijgen over het amateuristisch beleid van de netbeheerders, onder meer wat beveiliging betreft. En dat alles onder het mom van efficiënter energieverbruik, een argument dat ook al zeer twijfelachtig is. Conclusie: het is niet meer dan logisch dat in Nederland na lange discussies uiteindelijk bedongen werd dat je als consument de mogelijkheid moet hebben om het apparaat te weigeren. Een beslissing waar ze ook in België een puntje kunnen aan zuigen.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.