Lezen op zaterdag (24)

weekendbijlage3
De weekendbijlage van onze website waarin we de meest markante berichten van de afgelopen week (of weken) nog eens op een rijtje zetten.

Top read van de week

Omdat een artikel niet altijd vandaag geschreven moet zijn om actueel te zijn, is onze top read van de week een artikel uit 2013. Bij de Correspondent vonden we een tekst van Karel Smouter. Geschreven naar aanleiding van het vluchtelingendrama in Lampedusa anderhalf jaar geleden, toen voor het Italiaanse eiland 275 bootvluchtelingen verdronken. De tekst is copy paste toepasbaar op de gebeurtenissen van de afgelopen weken in de Middellandse Zee. Pijnlijk actueel.

eCall / Function creep by design

eCall, een alarmeringssysteem dat automatisch hulpdiensten waarschuwt bij ernstige ongevallen met een auto, wordt vanaf 31 maart 2018 verplicht voor nieuwe auto’s. Het Europees Parlement heeft dat eind april besloten. De EU benadrukt dat de privacy met de invoering van eCall is gegarandeerd. Zo mag alleen basisinformatie worden verzameld (type voertuig, brandstof, tijd van een ongeluk en precieze locatie). Via eCall ingezamelde data mogen ook niet worden doorverkocht. Fabrikanten moeten beloven dat alle door ecall verzamelde data geheel en permanent wordt verwijderd.
Tot zover de officiële lezing. Want of dat allemaal voldoende waarborgen voor onze privacy zijn, valt sterk te betwijfelen. eCall lijkt meer het typevoorbeeld van “function creep by design”. Het zet de poorten wagenwijd open voor misbruiken.

Frankrijk / Een zwarte dag voor de democratie
Met een nieuwe wetgeving voor inlichtingendiensten heeft de Franse ‘Assemblée Nationale’ afgelopen week de afluisterpraktijken gelegaliseerd die al jaren aan de gang waren om terroristen op te sporen. Tegenstanders noemen de nieuwe wet een Franse ‘Patriot Act’, verwijzend naar de beruchte Amerikaanse anti-terreurwetgeving.

De drie grootste gevaren van de wet op een rijtje:

  • Élargissement des finalités du renseignement, permettant une potentielle mise sous surveillance de pans entiers de la vie politique, syndicale, militante, mais aussi économique, scientifique, etc. ;
  • Légalisation massive de pratiques illégales des services de renseignement et introduction de techniques de surveillance de masse des communications électroniques ;
  • Absence de contrôle réel et indépendant a priori par la future CNCTR, et recours des citoyens illusoires ;

Duitsland / Spionageschandaal
De Duitse inlichtingendienst BND is in een afluisterschandaal verwikkeld. Uit onthullingen blijkt dat de BND op verzoek van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA jarenlang vanuit een station in het zuiden van Duitsland Europese (defensie)bedrijven, politici en diplomaten heeft afgeluisterd. Onder meer het Elysée en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken en de Europese Commissie in Brussel zouden het doelwit zijn geweest.

Aan de andere grens

  • Inside the US ‘border industrial complex’: spy tech meets immigration crackdown – “From remote-control guns to migrant-seeking drones, surveillance firms are pitching Bond-style gadgets to government officials. The goal: a world where everyone is tracked.” The Guardian bracht een bezoek aan de Border Security Expo, “a surreal annual trade fair where surveillance companies flirt with US government officials in hopes of cashing in on the border technology bonanza.”
    “Business is clearly booming. One estimate expects revenues from the global border security and biometrics market to double to $32.5bn by 2021 – roughly half the size of the Department of Homeland Security’s 2015 budget.”