Grote schoonmaak in Gentse voetgangerszone: 60 camera’s en GAS-boetes

Vanaf april 2016 kunnen de eerste slimme camera’s GAS-boetes uitdelen aan auto’s die, bewust of onbewust, zonder vergunning het Gentse voetgangersgebied binnenrijden. Na drie jaar proefdraaien en afstellen legt het Mobiliteitsbedrijf de laatste hand aan het systeem. De camera’s kunnen nummerplaten scannen en meteen controleren of het voertuig een vergunning heeft. Als dat niet het geval is, volgt een GAS-boete van 55 euro.

Er wordt al sinds 2012 geëxperimenteerd met camera’s aan de Jan Breydelstraat en op de Sint-Michielshelling. In februari komen twee nieuwe camera’s in de Belfortstraat, waarna het systeem in werking kan treden. En daar blijft het niet bij: er zijn camera’s gepland op een dertigtal locaties, telkens twee stuks. Niet alleen het Gentse voetgangersgebied, ook sommige straten die in het mobiliteitsplan geknipt worden, krijgen camera’s. — lees verder bij De Standaard