32C3 Chaos Communication Congress

32c3Gisteren ging in Hamburg de 32ste editie van het Chaos Communication Congress van start. 32C3 is één van de grootste hackerconferenties ter wereld en wordt georganiseerd door de Chaos Computer Club (CCC), de Duitse hackervereniging met een geschiedenis van meer dan 30 jaar. Voor wie er niet bij kan zijn, zijn er de livestreams die je vanuit je luie zetel of beter nog in een aangenaam gezelschap zoals in de Antwerpse hackerspace kan volgen.

Thema dit jaar is Gated Communities over de trend van activisten die zich steeds meer terugtrekken in peer groups, walled gardens en filterbubbels. De keynote (hieronder te bekijken) werd misschien verrassend maar wel heel toepasselijk gehouden door Fatuma Musa Afrah. De Somalische Fatuma vluchtte als kind naar Kenia, waar ze na haar studies met vrouwen en kinderen begon te werken in een vluchtelingenkamp. In 2014 moest ze opnieuw vluchten, deze keer richting Duitsland waar ze momenteel woont. Daar zette ze al snel haar sociaal werk met jonge vluchtelingen verder.

32C3 Fatuma Musa AfrahIn haar keynote geeft Fatuma een unieke inkijk in haar levensverhaal, maar ook in het werken met vluchtelingen. Door haar ervaringen kent ze beide kanten, zowel die van vluchteling als van sociaal werker. Ze maakt ook duidelijk dat ze zich niet wil laten omschrijven als vluchtelinge, maar als nieuwkomer in de Duitse samenleving.

De volledige keynote van Fatuma Musa Afrah kan je hieronder bekijken. Het volledige programma van 32C3 vind je hier en hier. Wie de livestream in gezelschap wil bekijken, kan onder meer terecht in de hackerspace VoidWarranties, Herrystraat 22 in Deurne (Antwerpen).

Op het moment dat we dit schrijven ondervindt de website van de CCC wel (net als gisteren) af en toe wat technische problemen. Daardoor werken niet alle pagina’s, dus enig geduld is soms wel geboden. Die tijd kan je alleszins meer dan vullen met de video’s van afgelopen lezingen en workshops die je op het YouTube kanaal van de CCC kan bekijken.